«Ciència i enginyeria dels instruments musicals. El cas de les xeremies de la cobla»

28/9/2010


Joaquim Agulló, doctor en enginyeria industrial per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i catedràtic d’Enginyeria Mecànica de la mateixa universitat, ofereix, en aquesta conferència, una anàlisi sobre el disseny científic dels instruments tradicionals. La utilització del disseny científic s’il·lustra amb dos projectes impulsats per l’IEC, l’un per al redisseny de la tenora ―per a millorar-ne alguns aspectes d’acord amb l’opinió dels instrumentistes― i l’altre per al disseny d’un nou instrument de la família del tible i de la tenora: el baríton.


Concert: «Catalunya, tradició i innovació»

19/9/2013


Tercer concert del cicle Música al claustre, amb instruments de cobla redissenyats. Joaquim Agulló, vicepresident de l’Institut, va presentar la tenora i la barítona de l’IEC. El concert conté una mostra d’obres representatives de la música per a cobla amb la «Dansa de Castellterçol» de Joaquim Serra i la sardana «Juny» de Juli Garreta, combinades amb obres adaptades d’estils diversos com «Divertimento n. 4» de Mozart i «La platja del far» de Marcel Casellas, una suite de música tradicional amb havanera, ball pla i rebatut. Els arranjamentssón a càrrec de Xavier Ventosa i Marcel Casellas.


19 maig 2015

Roda de premsa de presentació de la barítona, un nou instrument fruit d’un programa de recerca de l’IEC. Amb les intervencions de Joandomènec Ros, president de l’IEC; Joaquim Agulló, director del programa de recerca per al disseny de la barítona, catedràtic de la Universitat Politècnica de Catalunya i vicepresident de l’Institut, i Jordi Campos, tècnic acústic i tenorista, que ha fet una il·lustració musical amb l’instrument. L’acte va tenir lloc a l’IEC el 24 d’octubre de 2013.


 

9 gen. 2014

Presentació del nou instrument català per a cobla i conjunt de cambra, “la barítona”. El nou instrument està afinat una quarta per sota de la tenora i una octava per sota del tible.